Full text |
4
[
0 49 48 47 46
5
83
5
=|
JS
d oo
Ss
3 Re)
eN
©
E co
©
st
iej
m 5
©
[©
lor 0
dE
ae
od >
©
B
Sis
LN
SEE
Oe
ap
sE:
Lw
A
El
stk
De ed
E
JEE
LO Ee
Beke
in
EL,
65 En
je
Si 5
>
3
E
Voorwoord
In de droeve emstandigheden waarin ons land zich bevindt, is
het vraagstuk der voeding wel een der belangrijkste welke er te over-
wegen en te bespreken valt, want nu is het voor iedere mensch“hoofd-
zaak zich zoo VERSTANDIG en PROFIJTIG mogelijk te voeden.
Het zal dus eenieder aangenaam en terzelfdertijd zeer nuttig zijn,
eenige praktische, eenvoudige recepten te vernemen, over het bereiden
van SOEPEN, GROENTEN, OPLEGGEN VAN GROENTEN en
FRUIT, het benuttigen van AMERIKAANSCHE PRODUKTEN,
enz.
Nechtans we hopen allen, dat ons betere tijden te wachten
staan, ik zal dus niet alleenlijk spreken over de recepten toepasselijk
in de huidige omstandigheden, maar ook over de spaarzame keuken
in ’t algemeen.
Bereiding van soepen
Erwtensoep
Laat de erwten van daags te voren weeken in regenwater,
Laat eenige ajuinen in stukken gesneden bruinen in een weinig
vet of boter. Doet er de noodige hoeveelheid water bij, zout, erwten
(ongeveer 100 gr. per liter water) en eenige aardappelen en poreien
in stukken gesneden.
Laat goed malsch koken, steekt door, laat nog eens doorkoken,
en voegt er dan een tasje zoete melk aan toe, alsook gekapte peter-
selie, kervel en dragon.
Heeft men die kruiden niet, dan kan men zulks vervangen door
fijngesneden porei, die men afzonderlijk in een weinig vet heeft laten
stoven, of eenvoudig in water heeft laten malsch koken.
Boonsoep
Zelfde doenwijze.
Zurkelsoep
1e Manier: Kuischt en wascht den zurkel, Zet hem op ’t vuur,
laat malsch worden; steekt door een fijnen teems, en laat nog eens
goed. opkomen in een weinig vet of boter. Men kan ook den zurkel
éenvoudig kappen en daarna laten malsch stoven in vet of boter,
Laat intusschentijd water: koken met zout, bindt met een koffie
lepeltje aardappelbloem per persoon of met vermicelle, tapioca of
céréaline. Voegt er dan den gestoofden zurkel bij, alsook een weinig
zoete melk.
2e Manier: Laat eenige ajuinen in stukken gesneden bruinen in
een weinig boter of vet, voegt er de noodige hoeveelheid water bij
alsook zout, aardappelen en den gereinigden zurkel. Laat malsch
koken, steekt door, voegt er alsdan een tasje zoete melk aan toe,
N. B. Een eierdooier, verhoogt fel den smaak dier soepen.
Kervelsoep
1e Manier: Laat water koken met zout. Gebruikt als bindí
ri vermicelle, tapioca of c e. Laat goed doorkoken.
een ‘brokje vet of boter aan toe, alsook den fijngehakten kervel en
Gen tas zoete melk. Men laat alsdan niet meer doorkoken, om het
zwart worden te beletten. Men mag ook een ij j
lichtjes bruinen, in een weinig vet of boter en met de
koken.
9e Manier: Eenige ajuinen in stukken gesneden laten bruinen in
vet of boter, men voegt er dan d» noodige hoeveelheid water bij,
zout en eenige aar Laat goed malsch worden, steekt door,
voegt er dan den fijngehakten kervel bij, alsook eene tas zoete melk.
Wortelsoep
Laat eenige ajuinen in stukken gesneden bruinen in een weinig
vet of boter. Doet er de noodige hoeveelheid water bij, zout, een
laurierblad, nog al wel wortelen in platte ronden gesneden en eenige
aardappelen. Laat alles goed malsch koken. Steekt door en voegt er |