Full text |
DD
©
dept 02. Bil GORE Oan MAO oe TA MTS 0
84
85
86
|
zarberenbaatbrrandoann benenden dorre berondaarnbrranherenbnaadeerdenondonrbenodneordenedoaradoot beren bonenbonondooodrnonborondonnodoorndenonborooboaandoorddeoonboronbonacdorndenonborondonnedonondennde
Parmense esmee neg er
88
89
)
=
ER
Steekt ze met een mes uit de plaat en laat ze op papier stijf worden.
N. B. Men mag die maïsbloem vervangen door gewone bloem,
en in plaats van lauw water een geklutst ei gebruiken. Men kan ook
den deeg in 2 verdeelen; onder het eene deel raspt men wat choco-
lade, onder het andere mengt men eenige fijngesneden amandelen of
kernen van pruimen.
Citroenpudding
Laat 4 bladeren gelatine in een weinig water sr „ voegt er
dan een weinig citroenpoeder bij. Klopt terwijl 2 eieren, het
sneeuw, voegt er 2 lepels fijne witte suiker bij, ment alles 5
Doet in een vorm en zet in den kelder tot op den oogenblik van
opdienen.
Kaasboterhammen
Kleine. dunne, vierkante stukken brood langs & er
strijken met een weinig. boter. Legt tusschen 2 stukke:
dunne snede Hollandsche kaas, duwt goed ineen en laat 1
kanten bakken in de koekenpan en dient ze warm op.
Céréalinekoek
121. water met A/R 1, zoete melk. Laat er stilaan 150 gr.
e in rijzen, 20 m. stilaan koken, goed roeren.
e zout bij en suiker naar beliefte. In na
vorm of tassen gieten en laten opstijven.
Peperkoek
honing of lepels appelsiroop of gelei laten s
of koffie met ijk kilo suiker (lief
spoeder (verkrijgbaar bij apc
alsook eenige stukjes succade of appelcienschil naar bel
Alles goed doorroeren gedurende 10 minuten. Den de
laten rusten. ’s Anderendaags een koffielepeltje maagzout
en in eenen matigen oven 11/2 u. laten bakken.
Koek van vlokken
Laat eene tas suiker smelten in eene tas koffie met een soep!
honig. Voegt dit mengsel bij eene tas meel en eene tas 1/2 vlok!
alsook een koffielepletje anijspoeder. Roert goed ondereen en voegt
er een koffielepeltje maagzout bij. Laat 1 aur in den oven bakken.
Oorlogsboterhammen
2 tassen rijstvlokken met 1/2 pakje vanielbloem of 2 lepels bloem
in 1 liter melk met suiker laten. stijf koken, Goed laten afkoelen.
Daarna in sneden snijden, laten bakken gelijk gewonnen brood of
enkel cofituur opstrijken en zoo eten,
Men kan de boterhammen rond eene schotel plaatsen
en in ’t midden eene beziënsap-saus gieten.
Rijsttaart
Maakt een vasten deeg van 150 gr. bloem, een snuifje zout,
fijnen kaneel, suiker, een brokje vet en een weinig lauw water. Laat
geen
—
een kwartier rusten. Daarna den deeg openrollen, in de plaat doen,
hier en daar met vork doorsteken en in den oven laten bakken,
Op de gebakken plaat deeg legt men oenige schijven appelen,
welke men lichtjes gebruind heeft, daarop malsch gekookten rijst,
waarbij men suiker voegt naar beliefte. Indien er deeg te veel is,
rolt hem open en snijdt er bandjes van, legt deze op den rijst en
plaatst dan een kwartier in den over.
Appelgebak
Neemt 1/2 kilo geschilde appelen, ontdaan van het klokhuis,
zet op met een halve pint water. Sluit de kasrol goed dicht en
laat zonder roeren malsch worden. Voegt er dan 400 gr. suiker bij
en laat gedurende een kwartier hard koken goed roerende. In nat-
gemaakten vorm doen en in den kelder plaatsen.
Appelbroodjes
Een appel schillen, het klokhuis verwijderen en dit opvullen met
een weinig suiker en kaneel. Een vasten deeg maken met bloem, bier
en suiker, dezen openrollen, den appel erin zetten en den deeg over-
trekken. In eene ingesmeerde pan plaatsen en in den oven laten
akken.
Gestoofde rhubarber met rijst
Snijdt rhubarber in stukken en zet op ‘t vuur met water. Als
het kookt voegt er een zekere hoeveelheid rijst bij, laat goed malsc
stoven. Voegt er op 't laatste suiker bij naar beliefte. Men kan
zulks warm of koud opdienen.
N. B. Bij gewonen rijstpap gestoofde appelen voegen in eene
ingesmeerde plaat gieten en in den oven laten bruinen is ook een
smakelijk gerecht.
Honingsiroop
Zet op het vuur eene tas honing en 2 tassen zwarte koffie. Wan-
neer het kookt, neemt het deksel af en laat nog stilaan 3/4 tot 1 uure
koken,
Bakken van brood met aardappelen
Op 1 kilo meei neemt men 1/4 kilo aardappelen en % gr. gist.
Men strooit een weinig zout onder het meel, voegt er dan de gist
bij, waaronder men wat suiker mengt, en welke men breekt met
een weinig lauw water. Vervolgens beslaagt men het meel met de
aardappelen (aardappelen gekookt op gewoon manier en doorgesto-
ken zonder afgieten). Men doorwerkt heel lichtjes, en laat den deeg
10 tot 15 minuten rusten. Strooit een weinig meel op tafel, kneedt
den deeg open in een langwerpigen lap, vouwt hem in drie, kneedt
opnieuw open en vouwt nogmaals in drie; herhaalt die bewerking
verschillige keeren. Geeft hem dan den ronden vorm, doet in de
broodpan, laat vullen en plaatst 1 u, tot 5/4 in den oven.
Oorlogsboter
Op 1/2 kilo boter neemt men 1/2 L. melk of 1/2 1. water, Doet
de boter in eene kom, strooit er zout over. Kookt de melk of het
water, laat ze afkoelen totze nog warm genoeg weze om de boter
te doen smelten. Giet ze dan over de boter, roert goed ondereen met |