Full text |
6°
70
il
72
73
74
76
hon.
80
Barent ramen
48 47
77 76 7574 73 72 71 70 69 68 67 66 65 64 63 62 61 60 59 58 57 56 55 54 53 52 51 50 49 48 47
81
82
ï
86
87
88
—8—
stoven. Vóór het opdien strooit men er fi
Men mag er ook een geutje melk aan toe
2e Manies: Laat ze malsch worden
witte saus; véór het opdienen strooit m
over.
3e Manier: Laat de boonen malsch worden, giet ze op den
teems om te verlekken en steekt door. Voegt er alsdan een weinig
zoete melk of boonwater aan toe alsook peper, zout en fijngekapte
ajuin en peterselie
jngekäpte peterselie over.
voegen.
en stooft ze op met eene
en er fijngehakte peterselei
Porei met boonsaus
Snijdt het wit van den
kokend water met zout, giet
op met eene boonsaus welke
porei in stukken, laat malsch koken in
op den teems om te verlekken en dient
bereid wordt als volgt: Malsch gekookte
boonen door den teems doen, daarna aanlengen met water of bete
een weinig zoete melk, peper, zout bijvoegen en er den malsch
gekookte porei laten in opstoven.
Heel smakelijk en voedzaam en vet of boter worden gespaard.
Het groen van porei dat gewoonlijk bij den afval geworpen wordt,
dient als ajuin in de bereiding van soepen.
Selder
In stukken gesneden „ordt op dezelfde manier gereed gemaakt,
Zavooien
Wanneer deze malsch gekookt zijn, stooft men ze op met 3 of
4 lepels doorgestoken boonen, voegt er peper, zout en kruidnoot bij,
alsook een weinig water of beter zoete melk;
Spruiten
Zelfde bereiding.
Mayonnaisesaus van boonen
Malsch gekookte booneu do,
:h or den teems doen, Onder gestadig
zoeren azijn, peper,
zout en mostaard bijvoegen.
Appelen met boonen
Laat boonen malsch koken o;
b a] gewoon manier en laat deze
nog een tijd stoven in appelmoes
Oorlogsfricadellenkoek
Een gelijke hoeveelheid vooucr
Ë en rijst laten malsch koken.
den teems gieten en goed laten
Op
Sluit ze vervoigens met de schijf ajuin, smelt boter of vet in eene
kasrol, legt er de ajuinen in; bestrooit „met peper en zout, laat
stoven en voegt er een weinig water en azijn bij. Vóór het opdienen
de ajuinen op zene schotel plaatsen, de saus binden met aardappel-
bloem en over de ajuinen gieten.
Gestoofde rijst
Laat rijst in kokend water malsch worden (120 gr. per liter),
voegt er een snuifje zout bij alsook een brokje vet naar beliefte:
Dient op met aardappelen en ajuin- of tomatsaus.
Bereiding var spek
In deze tijden dat het spek in meest al de huishoudens schaarsch
is, moet men het op de spaarzaamste wijze benuttigen.
Amerikaansch spek
Snijdt het spek in schijven ot teerlingen en laat stoven met
peper, zout, een laurierblad, kruidnagel en een of twee ajuinen.
Vóór het opdienen een deel van het vet afgieten, een weinig water
bijvoegen en de saus binden met aardappelbloem.
Gemarineerd spek
Het spek 3 of 4 dagen in azijn leggen, waarin kruidnagels,
laurier, thijm ajvin en dragon. Het spek laten uitlekken en daarna
braden in den oven zooals verkenvleesch ofwel eenvoudig stoven
gelijk hierboven. De marinade kan dienen om de saus te maken.
Spek met boonen
Laat teerlingen spek uitbakken. voegt er alsdan malsch gekookte
witte boonen bij met peper, zout, laurier en. thym. Laat samen
stoven en voegt er op ’t laatste gehakte peterselie bij.
Rapen met aardappelen
gedampt met teerlingen spek
F Eenige fijnge- zeden ajuinen goed laten bruinen met teerlingen
F )p uitlekken. Daarna broodkruim spek. En bijvoegen alsook de noodige hoeveelheid aard-
Een bijvoegen alsook peper, zout en kruidnoot en naar beliefte een fijn- appelen, zout en een laurierblad. Wanneer de aardappelen half
ES gesneden, ajuin of sjalot In de braadpan scheppen, een weinig malsch gedampt ijn, voegt er eenige schijven rapen bij en laat
5 broodkruim verstrooien gelijk voor patatbloem en in den oven laten alles samen n.alsci worden. De rapen mag men naar beliefte afzon-
E bakken; 55 derlijk bruinen e: dan bij de aardappelen voegen.
Fe Men dient op met zardenpalen en ajuin- of sjalotsaus welke
BS bereid wordt zooals tomatsars, dech men Ieat dragon of thymus weg. Gestoofde wortelen met boonen
eo
8 Opgevulde ajuinen en teerlingen spek
es Neemt groote ajuinen, snijdt er eene schijf af, haalt ze uit en Een fijngesneden ajuin lichtjes laten bruinen met eenige teer-
Bis vult ze met goorgedape boonen waarin peper, zout en kruidnoot. lingen spek, langzan \rband eenige teerlingen bijvoegen met een
| 0 weinig water. Voegt er dan de worteleu bij in fijne reepjes gesneden
8
Ls
|_ oo
[co
Lo
55 |