69 70 Ee le aL Ë je opdat de ajuintjes wit zouden blijven. Giet ze op den teems, doet Tomatten jas ze in bokalen, en giet er warmen azijn over, die men laten koken AIEE heeft met peperboilen, a ie ; ij in 4. Lag d malsch koken. Steekt ze doo: kruidnagels, spaansche peper, een takje Men snijdt ze in 4. Laat ze goe tee th vinkel. Laat a een fijnen teems. Zet opnieuw op het vuur met een snuifje peper en Ee zon elsene totdat het meeste Í water verdampt is Doet in flesschen, stopt, bindt vast en steriliseert Opleggen van komkommers sr ij ier: het koken in glazen gieten rijft ze goed af, Í Andere manier: Het tomattenmoes na he met zout. en de kaken en na afkoeling olie of gesmolten vet overgieten. Men kiest lietst kleine en jouge vruchten, doet ze in eene kom eu overstrooit ze mers te dik zijn, snijdt men ze in platte ronden. Men laat ze staan tot ’s anderendaags, doet ze dan in bokalen, en giet er warmen E Eel | rk: Azijn over gekookt met kruiden, juist gelijk voor de ajuintjes. Laten Opleggen van zurkel afkoelen en stopt. De gekuischte zurkel verschillende keeren spoelen en laten ver- lekken. Zet hem dan op zonder water en laat malsch stoven. Steekt hem door een fijnen teems. Zet hem terug op het vuur met een 26160 59 58 57 56 55 54 53 52 51 50 49 48 47 46 2 | weinig peper en zout en laat het meeste water verdampen (gewoon- Het steriliseeren | lijk 15 minuten) Doet hem dan in potten of glazen, laat afkoelen | en giet er eene laag gesmolten vet op, ten eïnde de lucht af te © sluiten. Hi Men kan er ook fijngehakte kervel bijvoegen wanneer de zurkel fse) | Door steriliseeren (langdurig koken) kunnen alle groeten be- doorgestoken is en dan samen laten stoven en verdampen. 5 gaard worden: jonge erwtjes, wortelen, tomaten, asperges, bloem. x Koolen, enz. Die manier van inleggen is door Appert uitgevonden en Ee bewaart best van allen den smaak en het uitzicht der groeten. 3 Eene voorwaarde streng noodzakelijk voor de bewaring der, 0 © groenten, is het gebruik van goede stoppen, die men eerst goed id kokend water laat opkomen. Opleggen van fruit Jonge erwten Laat ze eens opkomen in kokend regenw, ater met zout. Giet op Roode beziëngelei den teems, en doet warm in den bokaal. Legt er eenige ajuintjes 2 7170 69 68 67 boven. Í Perst de beziën met eenige frambozen, meet het sap, neemt zoo- Kookt regenwater, met 2 lepeltjes zout en 2 lepeltjes suiker per veel kilos suiker als men liters sap heeft, zet samen op het vuur, liter water en giet warm over de erwtjes in de flesschen of bokalen. | tuurt goed en laat 5 minuten doorkoken. Blijft nog eenigen tijd Stopt, bindt vast, en stereliseert op de volgende wijze: Zet de fles- roeren, schuimt goed, laat een weinig afkoelen, doet in glazen en schen of bokalen in een ketel, doch opdat ze niet tegen elkander EEn 2 zouden botsen. omwindt men ze met een weinig hooi, strooi of 5 doek, giet er ook water over, tot op de hoogte der groenten in de Le D= flesschen. Zet op het vuur en laat gedurende 1 uur koken. Zet dan Beziënsap + af en laat alles samen afkoelen Det is aan te raden alsdan de e De stoppen te lakken, opdat er geen lucht meer in zou dringen. Persen, laten drijven, 2 maal per week goed afscheppen, 3 à 4 3 5 7 weken laten staan op zolder, dan door een doek gieten, nog een 5 Snijboonen en princessen weinig laten staan, en voor het in flesschen te gieten nog ‘eens door Ar î een doek doen. sd Zelfde doenwijze als de voorgaande, doch men laat den suiker E ij weg. Stekelbeziëngelei 5 oen Ze kuischen, ze opzetten met een weini gwater, laten malsch toit koken. Legt een doek op den teems, het sap erdoor laten verlekken. plaats van ajuintjes, legt men er %s Anderendaags het sap opzetten met eene gelijke hoeveelheid suis ker. Een kwartier laten koken en in bokalen doen. Nog zelfde manier, doch in een weinig labboonenkruid in. 86 Aspergiën Men wascht en kuischt ze, snijdt ze o Vult den bokaal ermede, en doet er dan eene oplossing van oat. : De vruchten 5 minuten laten koken, laten verlekken door een ater over, gewoonlijk van 15 tot 20 gr. per liter water. Stopt, teems, het sap opzetten met eene gelijke hoeveelheid suiker. Gedu- bindt vast en stereliseert gedurende 11/2 uur. Í tende een kwartier laten koken. N. B. Men kan de aspergiën ook in sukken snijden. | 87 Aardbeziëngelei p de lengte van het glas. g 90