Full text |
81
82
bredere
[
do 0d 003
redenen dl
I
86
9
Luu
86 85,84 83 82 81 80.79.18 17 16 15 14 1312 1110 69 68 67/-661609 64503 62 61 60 59 56 57 50 95
ee
Groenten - Bewaring
Versche groenten blijven in een drogen kelder
eenigen tijd bewaard. Koolen, selder, prei kunnen
tegen de koude.
De wortelen en rapen worden door de vorst voos
en smakeloos, men kan ze den ganschen winter in
een vorstvrijen kelder goed houden als men hun.
groen afsnijdt en ze in fijn droog zand legt zonder
dat ze elkaar raken. Ramenas houdt men in nat zand
versch. ó
Ajuin moet in een drogen kelder bewaard worden.
Drogen
Princessen worden gedroogd ter bewaring, zij
krijgen haar eerste uitzicht weer als men ze, van
daags voor men ze zal gebruiken in koud water te
week zet. Men neme versche jonge princessen, zij
zijn malsch, indien er bij het doorbreken geene
draden aan de stukken zijn. Men laat ze koken en
afdruipen; men legt ze te drogen op een doek in
de open lucht of in een heeten oven. Men bewaart
ze in zakjes die men in eene droge plaats hangt.
ERWTEN. EN BOONEN
worden op gelijke wijze gedroogd.
B
inleggen van groenten door koken
Erwtjes, snij- en platte boonen, asperges, bloem-
koolen, zurkel, kervel, enz, worden op deze manier
ingelegd. Men gebruikt flesschen met breede halzen,
de groenten moeten versch en malsch zijn. Men legt
ze eenige oogenblikken in kokend water met zout
en laat ze afdruipen. Men doet ze dan zoo dicht
bijeen mogelijk in flesschen die men met kurken,
luchtdicht stopt, welke voorwaarden hoogst noodig
zijn voor de bezwaring. Men bindt de stoppen vast,
men zet de flesschen recht met hooi er tusschen, om-
dat zij onder het koken elkaar niet raken in een
ketel met koud water tot aan den hals der flesschen.
Het water moet langzaam aan de kook gaan; asper-
ges moeten 1/2 uur koken, snijboonen, erwtjes, boo-
nen Lof 1 1/2 uur. Als het water koud is haalt men
er de flesschen uit en men lakt ze toe.
SALAAD
Ontdoe de buitenste bladen en laat even opkomen
in kokend water en laten afdruipen. Men zet ze
vervolgens in een pot, bestrooid elke laag-met fijn
zout. Dekt de pot met een plankje en daarop een
gewicht om de groenten goed te persen. Men kan
postelijn op dezelfde manier inleggen.
PETERSELIE
Kapt ze fijn en laat ze drogen. |