Full text |
81 80 79 78 Ha Ús TT il 70 69 68 ON
ME aen
89
Afentoe sadece entente onee oet en and eon end an (ee cele ae je eee eran teo jeje {eten peet eee el
3 87 86 85 84 8382 81 80 79 78 77 76 7574 73 72 71 70 69 68 67 66 65 64 63 62 61 60 59 58 57 56 55 54 53 52 51 50 49 48 47 46 45 44 43 4241 40 3
EE EL
suiker, een weinig dubbelsodacarbonaat, 1 eierdooier, 50 gram lies;
alles goed dooreenkneden, daarna verdeelen in bolletjes, die men wat
plat drukt vooraleer ze op eene ingevetie plaat te schikken. Ze met
geklopt wit van ei bestrijken, met gekristalliseerde suiker bestrooien
en in een zacht verwarmden oven doen bakken. Men mag ze met
een weinig confituur versieren als men ze uit den oven genomen heeft.
In een gesloten blikken doos bewaren. ì
Andere doenwijze. — 100 gram bloem,
50 gram boter, 30
suiker, één koffielepel melk. 5 Een
(*) Goedkoop nagerecht. — 1 tas rijst, 1 tas bloem, 1 tas lauwe
melk, 1 tas gekristalliseerde suiker. Er éen lepel dubbelsodacarbonaat
bijvoegen in een weinig water gesmolten, | ei, het wit in sneeuw
geklopt. In een met vet bestreken vorm in den oven steken.
XIII. -— Boter, confituur, enz., voor de boterhammen
Rijstbrood voor de boterhammen. — 1/2 kilogr. rijst wasschen,
gedurende 2 tot 3 uur in 2 liter watér doen koken, volgens de hoeda-
nigheid van de rijst, en er een weinig zout en 8 stukken suiker bij-
voegen. Er gedurende het koken dikwijls in roeren om het aanbakken
te beletten. Men zal aldus een dikke rijst bekomen die men in een
schotel zal persen en laten koud worden. Dan zal men ze uit den
schotel nemen en in sneden verdeelen om tusschen twee sneden brood
op te dienen; deze boterhammen zijn zeer voedzaam en gemakkelijk
om naar het werk mede te nemen.
In plaats van water mag men melk of gedeeltelijk melk en water
gebruiken om de rijst te bereiden; men mag er rozijnen, krenten,
amandels of hazelnoten. vanielje, kaneel, meer suiker, eieren (alles,
naar beliefte), bijvoegen.
Goedkoope boter. — Eerste doenwijze. — 1/2 liter melk doen
koken en laten afkoelen; er een tas van uitscheppen, en bij de overige
30 gram zout en 50 gram boter voegen. Bij de melk der tas 50 gram
bloem en 2 geklopte eieren slaan. Älles in de lauwe melk gieten en
op het vuur zetten, om te koken. Een oogenblik laten koken om de
vastheid van lies te bekomen, er vervolgens 150 gram boter bijvoegen
en goed doormengen.
Tweede doenwijze. — Twee lepels meel met 1 liter water mengen
en stilaan laten koken tot men een dikken brij bekomen heeft; er
stukjes spek bijvoegen alsook zout en peper, en in den kelder laten
afkoelen.
Derde doenwijze. — Boter met water. In een kleinen karn 40 tot
aoe water of afgeroomde melk in de boter bewerken, door middel van
een kleinen vlotter waaran men een snel draaiende beweging geeft.
ae
Ooftmoes (fruitmoes). — Confituur met dezelfde hoeveelheid
water gemengd en waarin men een weinig bloem, aardappelbloem of
cerealine doet. Alles eenigen tijd doen koken. Men zal éen glas in
eens bereiden.
Wortelen confituur. — 1 kilogram wortelen, 1 1/2 citroen, 1/2 kilo-
gram suiker. De wortelen met de stukjes citroen goed laten koken;
er eene purei van maken en suiker bijvoegen; gedurende 1/2 uur laten
koken en laten afkoelen.
Siroop van suikerbeten. — 5 kilogram suikerbeten wasschen,
pellen en in fijne reepjes snijden. Men giet er lauw water op en laat
ze gedurende éen nacht weeken. Het water afgieten en ververschen;
de beten uit het water nemen en dompelen in versch koud water
dat men op 60° opwarmt; het eerste water bijvoegen en de bewerking
herbeginnen. De 3 waters door een fijnen doek gieten en doen koken,
tot men de vastheid van siroop bekomen heeft. Van 5 kilogram beet-
wortels bekomt men 600 gram siroop.
Siroop. — Men neemt 2 liters appelschellen, 1 kleine geschelde
suikerbeet in reepjes gesneden (men mag ook gevallen fruit, appelen,
peren, pruimen bezigen). Men overgiet met water, laat koken,-en men
giet het afkoosel door een stramijn; men moet het fruit wat persen,
om het doorzijgen te verhaasten. Men voegt er 1/3 meelsuiker per liter
sap bij, en men laat het 4 tot 5 uur op een zacht vuur uitkoken om
siroop te bekomen. In steenen potten bewaren.
Siroop met suikerbeten zonder suiker bereid. — De suikerbeten
zuiver wasschen en schrabben; ze in een ketel vol water dempelen.
Ze gedurende één uur laten koken ; er door middel van een stramijn,
het sap uit drukken. Het sap doen koken totdat het de vastheid van de
siroop heeft bekomen (omtrent éen dag). Het schuim onder het koken
afscheppen.
XIV. — Goedkoope dranken.
Aalbeziestroop zonder suiker. — 4 kilogram roode aalbeziën;
Ì kilogram witte aalbeziën. De beziën van de trossen afnemen.
Smeieren en in een pot doen, die men gedurende 7 of 8 dagen in
een warme plaats zet.
Op een teems gieten en laten doorzijgen; een tweede maal op de
overblijfsels door de teems gieten, om een helder sap te bekomen.
Gieten in flesschen die men gedurende 6 tot 8 dagen open en recht
laat staan; ondertusschen zullen de voortbrengselen der gisting in den
hals der flesch gerezen zijn; door aan de flesch een korte beweging
van achter naar voren te doen ondergaan, kan men er die onzuivere
stoffen uit werpen.
De flesschen worden gevuld en dicht gestopt. |