Full text |
68 67 66
80 79 78 a 76 AS 74 US 72 el 70 69
adden dte
89
T Heco afed anas heater net beeetje jet preekte fn
Ae eene ee na eg eee eee tolle ee eee
C
3 87 86 85 84 8382 81 80 79 78 77 76 7574 73 72 71 70 69 68 67 66 65 64 63 62 61 60 59 58 57 56 55 54 53 52 51 50 49 48 47 46 45 44 43 4241 40 3
Voeding in oorlogstijd
De voeding moet verstandelijk zijn, gezond en voldoende.
M. Horace Fletcher, lid der « Commission for Relief in Belgium »,
heeft doen opmerken, dat men in Belgie in ’t algemeen te veel voedsel
tieemt; door gewoonte, omdat men de spijzen niet genoeg knauwt.
Jaarlijks zou men in ons land veel millioenen besparen, zegt hij, door
het voedsel beter te malen:
Dokter Delseinme heeft de 12 geboden der voeding aldus uitge=
drukt :
‚ Langzaam etèn en het vöedsel met zorg knauwen:
„ Niet te veel eten;
‚ Met zorg de hoeveelheid voedsel regelen, alsook de keus der voedingsstoffen.
4, Een matig gebruik maken van vleesch.
i i uiken.
En de gegiste dranken en het drinkwater als de beste
drank aanzien.
7. De samenstelling der maaltijden afwisselen, ten einde den eetlust en de spijs-
vertering te bevoordeeligen.
8. In de voeding, veel gebruik maken van groenten, fruit en brood,
9. Sommige spijzen in de maaltijden doen overheerschen : ’s morgens, het îruit;
's middags, het vleesch; ’s avonds, de groenten.
ij ig zij ijk gestemd; ook moet alles op de tafel
10. Onder de maaltijden rustig zijn en vroolijk gestemd; 1
ee ulder zijn en de souden op eene smakelijke manier opgediend worden.
11, De maaltijden moeten op vaste uren gesteld zijn.
12. Men wachte zich iets buiten de maaltijden te eten.
Voor het ontbijt zou de werkman een rantsoen vet of spek moeten
ontvangen.
Als het vleesch ontbreekt, moet het noenmaal samengesteld zijn als
volgt : een groentensoep, vervolgens een spijs, die voedzaam is,
bereid met boonen, erwten, linzen, macaroni met kaas, enz. (1).
Bestaat het tweede gerecht voornamelijk uit koolen, versche an
of salade, moet er een boonen-, erwten- of linzensoep opgedien
en kinderen, ouderlingen en personen, waarbij ee
tering moeilijk geschiedt, zal het avondmaal bestaan dealen
niet zwaar zijn, als melkspijzen, cerealinesoep, rijst, noedels (nouilles),
macaroni, — geroost brood of beschuiten,
(1) De spijzen die het meest voedende bestanddeelen bevatten, zijn met een ster-
tetje * aangewezen,
Betrekkelijke voedende waarde van eenige spijzen,
waarvan er veel gebruik gemaakt wordt
Om de voedende waarde van de spijzen te bepalen, hebben wij
gesteund op hunnen inhoud in koolhijdraten, het is te zeggen, op de
hoeveelheid warmte, die ze kunnen ontwikkelen in het menschelijk
lichaam. Deze basis mag alleenlijk in acht genomen worden, voor
zooveel de spijzen de andere voedende zelfstandigheden in voldoende
hoeveelheid bevatten, namelijk de eiwitstoffen, de vetstoffen, de kool-
hijdraten alsook de minerale stoffen.
Per kilogr. $ Per kilogr.
Liese ht GR Mascre Waas en taan rd 70
BDR nt Brooddieet
Spelksiit A00 OE IA LEGE) Aardappelen As Op
Suikent ne ANU MR A80 Suüikerbeetent: noaits ie 642
Rijst oem enb ne Een Ris 18 360 Meller ie. ned. tasdstaiaia630
Gerealinenka angen Miep 380 Ropde kolen tt 310
Dioge wien ss aenstsr 0050 KONDEN
Droge boonen see GBA)
Als men alleenlijk rekening houdt van het warmtevermogern der
spijzen, zou men de volgende vergelijkingen kunnen maken :
300 gr. koolrapen;
2 » 900 » roode koolen;
» 400 » suikerbeeten;
> 350 » zuiver melk;
> » 400 » brood;
> » 300 » droge erwten
of droge boonen;
1 kilogr. ) 270 » rijstofcerealine
1 kilogr. » 130 » spek.
l kilogr. aardappelen hebben dezelfde voedende waarde als 8 kil.
1 kilogr. > > )
1 kilogr. >
1 kilogr. >
1 kilogr. >
1 kilogr.
De Koolraap. — Wij roepen de aandacht op de geringe voedende
waarde der koolraap, welke eenigen tijd geleden, in de voeding
gebracht werd, om den aardappel te vervangen. De koolraap bevat
91 ten honderd water; wanneer men er 100 kilogr. van koopt, ontvangt
men eigenlijk slechts 9 kilogr. droge stof.
Opdat deze wortel den aardappel kunne vervangen, zou men er
drie en een derde maal meer van moeten gebruiken, hetgeen in vele
gevallen niet mogelijk zou zijn, daar het niet mogelijk is deze hoe-
veelheid in eens te nemen.
De koolraap mag dus slechts gedeeltelijk den aardappel vervangen
en men moet er spijzen bijvoegen als erwten, boonen, rijst, cerealine,
die een groote voedende waarde bezitten. De koolraap moet tamelijk -
lang koken, ten einde haar vezelstoffen (celstoffen) te verslappen en
te scheiden.
De Suikerbeet. — De suikerbeet heef
t men ook aanbevolen, om
den aardappel te vervangen. |