Full text |
Teelt
©
n=
oo
St
>
St
o
DD
Ne)
ON
En
54 53
Ee
59 58 57 56 5
DES
E
6C
64 63 62 61
68 67 66 65
69
o
FZ
-
Te,
nagels. Laat alles samen koken zonder de komkommers tot het
siroopachtig geworden is; doet er dan de komkommers in en laat
goed koken doch niet te hevig gedurende 11/2 u. Doet in bokalen,
laat afkoelen en stopt.
Siroop van vlierbeziën
Perst de vrucaten, giet net sap door cen doek, laat koken met
3 pond kandijsuiker per liter sap gedurende 5 minuten, schuimt
goed, giet in flesschen, laat afkoelen en stopt.
Dragen van fruit
Voor het drogen gebruikt men meest appelen, peren, pruimen,
kersen en abrikozen.
Appelen en peren
Men schilt ze, laat ze geheel ot snijdt ze in stukken of platte
ronden, legt ze te drogen in den oven na het broodbakken, of in
den oven der stoof. Men keert ze nu en dan tot ze droog genoeg
zijn. Men bewaart ze in goed gesloten doozen of linnen zakjes is
eene droge plaats.
Voor het gebruik weekt men ze 24 tot 36 uren,
N. B. Pruimen droogt men op dezelfde manier. Wanneer ze
droog zijn, wentelt men ze in den bloemsuiker.
Fruitazijn
Afval van peren en appelen kunnen benuttigd worden om fruit-
azijn te maken. Hiervoor doet men de vruchten in een steenen pot
en laat deze in ontbinding komen. Daarna perst men de verrotte
vruchten door een doek en men vergaart het sap in een vatje of
zuiveren pot welke men an hellende richting legt, ten einde het
bezinksel op den bodem te houden.
Na zekeren tijd giet men voorzichtig het sap in een anderen pot,
zorg hebbende er geen bezinksel bij te hebben. Men herbegint dezà
bewerking totdat men geen bezinksel meer ontwaart, ten einde klaren
azijn van gepaste zuurheid te bekomen.
Bewaren van eieren
Het beste tijdstip om eieren te bewaren is Maart-April en Au-
gustus-September.
a) in papier. De eieren in papier wikkelen en in eene doos of
kistje bewaren. Alle 8 dagen de eieren keeren. Deze eenvoudige
doenwijze past men best toe in Augustus-September.
De eieren met lagen in *t graan gelegd is insgelijks aan te
prijzen.
b) in kaik. Een kilogr. kalk blusschen met een weinig water en
voort aanlengen tot 10 liter (een emmer). Des anderendaags zal de-
ER
oplossing met een vel overdekt zijn. De «iere;
rangschikken en met het kalkwater overgieten.
©) in waterglas. De eieren in een pot rangschikken. Tien liters
gekookt en afgekoeld regenwater mengen met 1 liter waterglas, dit
mengsel over de eiers gieten dat ze goed oversopt staan.
n in een zuiveren pot
Goedkoope nagerechten
Havermoutkoekjes
Men neemt bijvoorbeeld 250 gr. havermout.
100 gr. tarwebloem of meel of maîsbloem, eens
naar smaak, en naar beliefte een ei. Voe,
eene gebonden pap bekomt; smelt vet
er met een soeplepel 4 of 5 koekjes in,
bakken.
Men voegt daarbij
snuifje zout, suiker
gt er lauw water bij tot men
of boter in de pan, schept
en laat langs beider kanten
Chocolademoes
Klopt het wit van 2 eieren in sneeuw.
suiker bij. Laat intusschentijd een stuk chocolade smelten in een
weinig water; laat verkoken tot het eene dikke pap vormt. Laat goed
afkoelen en voegt het druppelsgewijze bij het in sneeuw geklopte
eiwit.
» voegt er een weinig witte
Oorlogswafels
Laat 1 kilo aardappelen malsch koken op gewone manier. Giet
ze af, en steekt ze door een fijnen teems.
Voegt erbij: 150 gr. suiker en 1 pakje vanielsuiker.
2 lepels fijn olie of ge-moltei, vet en 1 ei.
Roert alles goed ondereen. Voegt er dan 4 tot 5 soeplepels bloem,
meel of maïsbloem bij
Maakt er langwerpige bollen van, wentelt ze lichtjes in de bloem
en bakt in ’t wafelijzer.
Broodpudding
Men laat bijvoorbeeld 200 gr, kruimels en overschotten van brood
in een liter melk malsch koken. Voegt er dan bij: een snuifje zout,
fijne kaneel, bruine suiker en eenige krenten of rozijnen.
Besmeert eene plaat of vorm met een weinig vet, giet de spijs
erin en laat 1 uur in den oven bakken.
N. B. Men kan aan dien podding verschillige smaken geven
door bijvoeging van: kernen van pruimeú of bittere amandelen in
fijne stukjes gesneden, appelcienschil of citroenschil fijn gesneden,
enz.
Goedkoop gebak
Mengt onderen, ten einde een vasten deeg te bekomen: 100 gr.
maïsbloem, 75 gr. suiker, 40 gr, vet en een weinig lauw water alscok
een snuifje maagzout. Maakt er dan bollekens van; legt ze in eene
met vet ingesmeerde plaat, duwt ze plat. en laat in den oven bakke |