Full text |
67
68
69
70
71
Ad
18
11 76 15 74 |
uutuu ada
78
79
80
81
acara sene ee el eee ee anje eenmaal peelt
86 85 84 8382 81 80 79 78 77 76 7574 73 72 71 70 6968 67 66 65 64 63 62 61 60 59 58 57 56 55 54 53 52 51 50 49 48 47 46 45 44 43 42
82
I
[
83
84
85
86
87
88
EERE ARE RAR ARE
“kandijsuiker in eene halve flesch (van wit glas) water:
schud dit goed op, en laat het daarna, goed gestopt, een
paar dagen staan. Ís het water dan helder, dan is het
zuiver en drinkbaar; is het integendeel troebel geworden,
dan is het onrein en niet tot drank geschikt.
Onzuiver water kan men ook koken en het daardoor
gezond maken; maar door het koken wordt de lucht eruit
verdreven en daardoor ook minder verteerbaar. Door het
herhaald overgieten van het eene reine vat in het andere,
wordt het wederom luchthoudend, aangenaam en gemak-
kelijk verteerbaar gemaakt.
Onzuiver water kan men ook reinigen door den filter.
Men kan daartoe een groot dikbuikig lampglas gebruiken.
Men zet dat met de onderzijde op een properen, dunnen,
linnen doek boven een vat. Vul in het glas een centimeter
dik laagje gewoon fijn, wit zand (mager zand), doe daar-
boven een 5 tot 6 centim. dikke laag gestampte houtskool,
en er boven op een centim. dik laagje grove kiezel. Deze
praktische filter is goed voor het reinigen van 40-50 lit.
bezoedeld water, alhoewel men beter zijne toevlucht
‚ neemt tot bijzonder ingerichte goede filters.
egenwater is flets van smaak wegens het gemis aan
minerale zouten, en daarom ook minder als ‘drinkwater
geschikt. Maar als het proper is, past het uitmuntend voor
baden, wasschen van linnen en kleederen, en vooral voor
het koken van allerlei groenten, bijzonderlijk boonen én
erwten, welke door het kalkhoudend putwater belet wor-
den gaar te koken.
Water is de gezondste drank; het verfrischt, geeft kalm-
te aan de zenuwen en stoort de spijsvertering niet:
Drink weinig en met kleine teugjes; zelden buiten de
maaltijden, en orider het eten drinkt men eerder te veel
dan te weinig. £
Vooral voor kinderen is het matig water drinken goed,
en het is zelfs de beste drank voor de jeugd.
Alcoholische dranken. — Genever en likeuren doen
niemand goed, en zijn voor de jeugd een bepaald vergift.
Oude wijn en oud bier werken opwekkend omdat de
voedende bestanddeelen welke zij aanvankelijk bevatten,
in alcohol zijn over gegaan. Beide dranken met mate ge-
nut, kunner voor volwassenen onschadelijk, en zelfs voor-
deelig schijnen: voor kinderen ziin ze bepaald schadelijk.
Zuur geworden of verschaald bier kan men in propere
flesschen vullen, en er eenige rijsteranen bijdoen, waarna
men de flesschen toestopt; na eenigen tijd te hebben ge-
gist, wordt het wederom zoo niet een smakelijken, toch
een aannemelijken drank.
Koffie. — De koffie heeft hoegenaamd geene voeden-
de waarde; hij heeft een opwekkend vermogen; hij prik-
kelt den bloedsomloop en het zenuwstelsel, en verhoogt
de lichaamswarmte. Bij matig gebruik verdrijft hij lichte
spijsverterings-storingen; bij overmatig gebruik verwekt
hij slapeloosheid en duizelingen. Voor kinderen en ze-
nuwzwakke meùschen is hij bepaald af te keuren.
Overvloedig gebruik van suikerij bij den koffie stoort
de spijsvertering. :
De meest algemeene wijze van koffie zetten is de vol-
gende : men giet kokend water over den gemalen koffie
im den zak welke in de koffiekan hangt; waarna men den
koffie eenigen tijd laat « trekken». Men zorge bij deze
manier van koffie zetten : dat 1° men herhaalde kleine
geutjes goed kokend water over den koffie giet; 2° de
kan goed gesloten blijft, opdat de geur niet vervliege;
3° de koffiezak niet in den opgegotenen koffie hange, op-
dat het looizuur uit het koffiedik niet in den drank overga;
4° de koffie hoogstens 10 minuten trekke. alvorens hem
te drinken; 5° hij niet meer koke, wat een onaangenamen
smaak verwekt, welke men eenigzins verbetert door er een
weinig koud water bij te gieten. Best verwarme men kof-
fie in een warm waterbad. :
Koude kotfie is een geschikte verkoelingsdrank.
Thee heeft nagenoeg dezelfde eigenschappen als de
koffie, zij verdrijft den slaap, prikkelt de nieren, de zweet-
klieren en de zenuwen, en wekt de spijsvertering op. De
groene thee heeft een hoogere opwekkende kracht als de
zwarte. S
Men bereidt ze als volgt : giet een weinig kokend
water op de thee in den trekpot, en laat dit ongeveer
5 minuten trekken, waarna de blaadjes ontrold zijn, en
men er de gewenschte hoeveelheid kokend water over giet.
Linden-, vlierbloesem-, aalbesblad-, kamille-, salie- en
zoethoutthee. — Deze verschillige kruidtheeën wer-
ken verzachtend op de maag en de zenuwen, en zijn ver-
frisschend in koortsen, verkoudheden en bij zomerhitte; ze
werken waterloozend op de nieren. é
‚Wasch de theepot goed uit met kokend water: wrijf
hem droog, doe er de gewenschte thee in, giet er kokend
water op en laat ze 15 tot 20 minuten trekken, waarna
men ze gebruiken kan.
Bij linden- en vlierbloesemthee kan men ook lijnzaad,
zoethout en parelgerst voegen wat bij verkoudheden er:
brandigheid afdrijvend werkt.
Al deze theesoorten kunnen in den zomer als verfris-
singsdrank koud gebruikt worden. |